Sosyoloji Günleri 62
Medya ve Sosyoloji: Coşkun ARAL
Merhaba,
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen “Sosyoloji Günleri” etkinlik dizisi bu yıl “medya” temasını merkeze alıyor. Çalışmaları ve üretkenliğiyle haklı bir yer edinmiş konuşmacıların katılacağı oturum dizisinin ilkine “Medya ve Sosyoloji” başlığı ile Coşkun ARAL konuk oluyor.
Konferans 6 Ekim 2022 Perşembe günü saat 17.00’daki ikramın akabinde saat 17.30’da Edebiyat Fakültesi Kurul Odası’nda gerçekleştirilecektir.
Davetlisiniz…
Konuşmacı: Coşkun ARAL
Tarih: 6 Ekim 2022 Perşembe
Saat: 17.00
Yer: Edebiyat Fakültesi Kurul Odası (III. Kat)
Coşkun ARAL
1 Mayıs 1956’da Siirt’te doğdu. Basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı. 1976 yılında Ekonomi ve Politika gazetesinde devam etti. 1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı. 1980 yılında ilk defa Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı.14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. 1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu’da meydana gelen savaşları görüntüledi. Yapım ve yönetimini üstlendiği Haberci programı Türkiye’nin yanı sıra uluslararası TV kanallarında da yayınlandı. Coşkun Aral, Türkiye’nin ilk bilgi ve belge kanalı İZ TV’nin kuruluşunda yer aldı ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2012 yılında ODTÜ Üniversite Senatosu kararı uyarınca Coşkun Aral, mesleğinin gelişmesindeki öncü rolü, örnek kişiliği, ulusal ve uluslararası başarıları ve ülkesine yaptığı katkılardan dolayı Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. 2014’te İsveç’te Landskrona Fotoğraf Festivali tarafından seçilen Aral, Landskrona’da çalışmalar yapması için konuk edildi. “Exodus” adını verdiği sergisi şehirde sergilendi. 2016 yılında Exodus Déjà vu adını verdiği mülteciler üzerine gerçekleştirdiği sergi projesi 6 fotoğrafçının da katılımıyla Kuala Lumpur’da gerçekleşti. 2017’de Ankara ve İstanbul’un ardından 2018’de de Bangkok’ta açılan sergi, 2020 yılında 11 fotoğrafçının katılımıyla çevrimiçi olarak New York’ta gerçekleştirildi. 22 Haziran 2020 tarihinde Foton Fotoğraf Organizasyonları Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. Coşkun Aral 11 Ocak 2021 tarihinde yayın hayatına başlayan Habitat Tv’nin kurucuları arasındadır. Coşkun Aral bugün yeni fotoğraf sergilerine hazırlanıyor; CoşkunAralAnlatiyor adındaki YouTube kanalıyla izleyicileriyle deneyimlerini paylaşıyor; Türkiye’de ve dünyanın değişik bölgelerinde kurumsal ve bağımsız belgeseller çekmeye devam ediyor, Foton Fotoğraf Organizasyonları Derneği bünyesinde fotoğraf etkinlikleri düzenliyor.
Ödülleri
· 1984 Nokta dergisi "Doruktakiler" ödülü
· 1996, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği'nden Cengiz Polatkan ödülü
· 2001, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından çocuk haklarına saygılı en iyi televizyon programı ödülü
Fotoğraf Sergileri
· 1983 - 1985 yılları arasında çektiği savaş fotoğrafları Paris’te FNAC’da sergilendi.
· Aynı yıllarda New York’ta Time Life Galerisi’nde savaş fotoğrafları sergilendi.
· 1993 yılında Almanya’nın Düsseldorf kentinde yabancılar kültür merkezinde savaş ve insan konulu bir sergi hazırladı.
· 2001 yılının şubat ayında, Viyana’da Avusturya Kültür Bakanlığı Yabancılar Kültür Merkezi’nde savaş konulu fotoğraf sergisi açıldı.
· 2008 yılında Le Figaro dergisi tarafından seçilen fotoğrafı son 30 yıla damgasını vuran fotoğraflar arasında yer aldı ve Paris’te Luxembourg Bahçeleri’nde sergilendi.
Belgeselleri
· Haberci (her biri 45 dakikalık 190 bölümden oluşan belgesel dizisi)
· Global Vision ve Go East Go West (Almanya’da yayınlanan belgesellerin yapımcılığı)
· Savaşın Tanıkları (her biri 50 dakikalık 4 bölümden oluşan belgesel dizisi)
· Türkiye Notları (her biri 50 dakikalık 4 bölümden oluşan belgesel dizisi)
· Abidin Dino Portresi (Biyografik Belgesel)
· Pamir’den Van’a Özgürlüğün Nal Sesleri (Belgesel Film)
· Anadolu Aslanı: Kangal (Belgesel Film)
· Sonsuz Mavilikler Ülkesi Bodrum (Belgesel Film)
· Dünya Güncesi (her biri 40 dakikadan oluşan belgesel dizisi, İZ TV’de yayınlanmaya devam ediyor.)
· Türkiye Notları (her biri 40 dakikadan oluşan belgesel dizisi, İZ TV’de yayınlanmaya devam ediyor.)
· Haberci İz Peşinde (her biri 30 dakikadan oluşan 13 bölümlük belgesel dizisi. (TRT TÜRK’te yayınlandı.)
· Ülke Rehberi (her biri 4 dakikadan oluşan 52 bölümlük ülke tanıtıcı rehber niteliğinde dizi. TRT TÜRK’te yayınlandı.)
· İstanbul’a Dokun (Türkiye’nin ilk 3D belgesel filmi, İZ TV)
· Sınır Tanımayan Arılar (Belgesel - 2016)