Tercih Zamanı: İstanbul Sosyoloji Hakkında

Sınav sonuçları açıklandı ve üniversite adayları için tercih dönemi yaklaştı. İstanbul Sosyoloji'nin neden doğru tercih olduğuna ve bölüm hakkında önemli bazı hususlara beraber bakalım.

Bölüm hakkında:

Temelleri 1914’te Ziya Gökalp’in öncülüğünde atılan İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, Türkiye’nin ilk ve en köklü sosyoloji kürsüsüdür. Bu anlamda kurucu Bölümdür. İstanbul Sosyoloji tarihi birikimin yanı sıra öğrencilerine disiplinin temel kavramlarını, analiz araçlarını tanıtır; güncel araştırma alanları ile araçları arasında ilişki kurarak içinde yaşadıkları dünyayı ve toplumu anlama yolculuklarında onlara destek olur. İU Sosyoloji diğer sosyal bilim alanlarının ilgi, konu ve yöntemleriyle ilişkili şekilde öğrencilerini yetiştirme amacıyla onlara tarihsel sosyoloji, siyaset, göç, kent, medya, iletişim gibi alanlarda öne çıkmış güçlü isimlerden ders alma imkanı sağlar.


Sosyoloji araştırma Merkezi:

İstanbul Sosyoloji Türkiye toplumunun güncel sorunlarına ilişkin kapsamlı araştırmalar yürütme gayretindedir. Bölüm bünyesindeki Sosyoloji Araştırma Merkezi (SAM) sahip olduğu teknik donanımla öğrencilerine somut araştırmanın bir parçası olma imkanı sağlamaktadır. (SAM) 12 Şubat 2015 tarihinde açılmış ve şu ana kadar bünyesinde 9 Araştırma Deneyimleri semineri, 8 Akademik Gelişim Eğitimleri, 12 Konuşmalar semineri, 7 proje gerçekleştirmiştir.


Bölümün sunduğu fırsatlar:

İstanbul Sosyoloji Bölümü, öğrencilerine 1 doktora, 4 tezli, 1tezsiz 5 yüksek lisans programı ayrıcalığı sunmaktadır. Lisans öğrencileri ise hem çift anadal hem de yandal imkanına sahiptir.  İstihdam ve akademi arasında kurduğu köprü ile mezunların kamu, özel ve STKlarda iş imkanı artmaktadır.


Bölüm akademik ve sosyal etkinlikleri:

İstanbul Sosyoloji alandaki en hareketli Bölüm olduğu iddiasını taşımaktadır. Öğrenciler her hafta en az 1 tane olmak üzere Sosyal Bilimler sahasındaki farklı isimleri dinleme imkanına sahiptir.

Bölüm tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Sosyoloji Günleri

Çarşamba Toplantıları

Kent Çalışmaları - Kitaplık

Bunun yanında Sosyoloji Araştırma Merkezi tarafından da çeşitli bilimsel etkinlikler düzenlenmektedir.

SAM Konuşmalar Dizisi

Akademik Gelişim Eğitimleri

Araştırma Deneyimleri


Mezunların çalışma alanları:

Türkiye’de Sosyoloji mezunlarının kamuda çalışma olanaklarını birkaç başlıkta şu şekilde toplayabiliriz:

  • 2005 yılından itibaren kamuda ‘sosyolog’ unvanı ile personel alımı yapılmaktadır. Sağlık, Aile, Adalet ve Sosyal Hizmetler’e yönelik kurum ve kuruluşlarda sosyoloğun yetkinliklerine yönelik farkındalık her geçen gün artmaktadır.
  • Aile danışmanlığı sertifikası alan sosyoloji mezunları Özel Aile Danışmanlık Merkezi açabilir ya da Aile Danışmanlığı Merkezleri’nde sosyolog olarak çalışabilirler.
  • Sosyolog unvanı almadan sosyoloji mezunları belediye, kaymakamlık ve bakanlıklarda çalışabilirler. Örneğin 15 Temmuz 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan 4 Nolu Cumhurbaşkanı kararnamesi ile birlikte sosyoloji mezunları da kaymakam adaylığına başvurma hakkı kazanmıştır.
  • Sosyoloji mezunları lisans eğitimleri esnasında aldıkları formasyon eğitimi ile felsefe grubu öğretmeni olarak kamuda ya da özel okullarda öğretmen olarak görev yapabilmektedir.


Sosyal medya hesapları

İstanbul Sosyolojiyi hem twitter sayfamız @iuefsosyoloji den hem de youtube sayfamızdan takip edebilirsiniz.

@iuefsosyoloji sayfasında hem bölümle ilgili gelişmeleri öğrenebilir hem de sosyolojiyle ilgili faydalı paylaşımları takip edebilirsiniz. Bu paylaşımların başında da önemli sosyologlar hakkındaki tanıtıcı zincir paylaşımları gelir.

Paylaşımlardan bazılarını aşağıda listeledik:

Pierre Bourdieu

Thorstein Veblen

Jacques Derrida

Walter Benjamin

Max Weber

Karl Marx

İstanbul Sosyoloji youtube sayfasında ise bölüm bünyesinde gerçekleştirilen etkinliklerin videolarına ulaşabilirsiniz. Bu videolardan bazıları:

Sosyoloji Günleri-58: Türkiye’de Sosyal Bilim Yayıncılığı

Sosyoloji Günleri-57: Ercan Kesal

Sosyoloji Günleri-55: Onur Ünlü

Çarşamba Toplantıları 33: M. Emin Balcı "Sosyolojik Rashomon: Sosyologlar Dünyayı Nasıl Algılar?"

Bölüm akademik kadrosu, müfredatı ve tarihi gibi konularda daha fazla bilgi için bölüm web adresini ziyaret edebilirsiniz: İU Sosyoloji

Ayrıca İstanbul sosyolojiye yerleşme koşulları ve diğer bilgiler için Yök Atlas sitesindeki bölüm sayfasına da bakabilirsiniz: YÖK Atlas/İstanbul Sosyoloji


İstanbul Sosyolojide görüşmek üzere …


...